Neretva

Od drevnih vremena Neretva je omogucavala napredak i rast ljudskoj zajednici, i nespomenuti Neretvu kada se govori o Hercegovini , bilo bi isto što i nespomenuti Nil a pisati o Egiptu.

Ovaj tirkizni dragulj je stvorio plodna polja od Glavaticeva do Doljana, na kojima stanište nalazi veci dio flore i faune ovog regiona. Rijeka Neretva izvire u podrucju Borca na planini Zelengori i kao sve rijeke u Bosni tece prema sjeveru, u ovome slucaju preciznije receno prema sjeverozapadu. U gornjem toku rijeka nalazi svoj put izmedu masiva Visocice i Bjelašnice na sjeveru i masiva planina Crvanj i Prenj na jugu. Tece kroz brojne kanjone i mali broj plodnih dolina.

Za razliku od drugih rijeka u Bosni, Neretva ne uspijeva da se probije dalje na sjever, prolazeci sjeverno od Prenjskog masiva rijeka skrece na jug nedaleko od mjesta gdje se spaja sa Ramom. A odatle pronalazi svoj put kroz kanjone izmedu planina Cvrsnice i Prenja do Mostarske doline gdje gubi sve osobine brze planinske rijeke. Neretva onda lagano vijuga do Capljine i dalje do delte koja se nalazi izmedu hrvatskih gradova Metkovica i Ploca, odakle se ulijeva u kristalno cisto Jadransko more.
Rafting na Neretvi – turisričke informacije

Rijeka Neretva, brza, pjenušava, zelena, bistra...Planinska rijeka Neretva, koja u jednom svom djelu, u kanjonu uzvodno od Konjica, adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj i neodoljivo podsjeća na svoju ribu – mekousnu pastrmku.

Dužina staze za rafting na neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 km sa prelijepim kanjonom i vodopadima, koja se vide prilikom spuštanja. U gornjem toku od Glavatičeva do Bjelimića predstavlja jednu vrstu vazdušne banje koja je izuzetno posjećena tokom čitave godine. Na Neretvi se takođe nalaze brojni ugostiteljski objekti kao i Depadance

Lađanica sa deset ležaja i prirodnim uzgojem ribe pruža mogućnost odmora u prirodnom ambijentu. Inače ovu rijeku u dužini oko 20 km, Glavatičevo Konjic koriste rafteri za upotpunjavanje turističke ponude općine Konjic.

Otvaranje ribolovne sezone ne rijeci Neretvi je 1.04. a zatvaranje 1.11. u toku godine. Pošto je bogata ribom dosta je posjećena od ribolovaca sa čitavog prostora Bosne i Hercegovine. U donjem toku rijeke Neretve gdje završava rafting u selu Džajići 4 km od Konjica nalazi se plaža koja je posjećena u toku sezone.

Modrozelena, čista, plaha i brza, a opet podatna i zamamna, rijeka Neretva, biser u perli darovanih nam ukrasa, pronosi i kazuje svoju zatajnost i ljepotu tragaocu – zaljubljeniku jedinstvenim govorom Savršenstva Apsolutnog Tvorca.

Milenijumski već ustrajno gordo, obgrljena planinskim masivima Prenja i Čvrsnice, teče Neretva svoju veličanstvenu ljepotu, spajajući kristalnim razigranim slapovima ushićenost i divljenje, snove i traženja, priče i pričanja nekih davnih i ovih naših vremena, spremna za susrete sa onima koja dolaze.

I stari Rimljani ne znadoše kako joj tu čudesnu ljepotu opisati, kako joj odu radosti tim grandioznim Savršenstvom Stvaranja što vjernijim i umilnijim imenom izreći. Nazvaše je Nera – Etva, božanskom rijekom, a kako bi drukčije. Na njenim obalama gradili kućice za odmor, povijest kazuje.

Tu su i kameni spavači svoj počinak u smiraju otpočinuli. Sjene odanih bosanskih bogumila svojim brojnim stećcima ovdje, Neretvi stražu čuvaju. Zauzvrat, ona im žuborom san njihov uljepšava. Kako selo Džajići, tako i Vrbljani, Gorani, Račica, Odžaci, Grčka glavica – Biskup kod Glavatičeva, Doljani, Poljice na Visočici, Dabića poljana, Borci, Ocrkavlje... čuvaju biljege davnih predaka, kao dobri domaćini, jednako kao i ovi prostori koji su prije nekoliko stoljeća pružili utočište Dobrim Bošnjanima pred hajkom i progonima ljutih im neprijatelja.

Ostadoše patarenski neizbrisivi tragovi, jedinstveni u svijetu, kao tajna i pečat bosanskog povijesnog kolorita i opstojnosti.

Samo na ovima prostorima čak je 125 nekropola i 3018 stećaka. I pod kamenom... raskoš je i pohranjena mudrost od koje je ponešto stalo i ostalo zapisano u brojnim epitafima sa opominjućim svevremenskim porukama čovjeku - prolazniku.

Zapisi o stećcima kao najljepši izdvojiše onaj koji pripada izvjesnoj Dubrovkinji, Goisavi Sanković na Biskupu, ispod kojeg pronađoše ostatke njezine svilene haljine i čaše od čuvenog venecijanskog murana.

Obale Neretve mnogi su do danas pohodili, znani i neznani. Otkrivali tajne i bogatstva u modrim joj dubinama, ali i zelenim sjenovitim četinarskim i listopadnim njedrima okolnih planina. Jer, rijetko se na tako malom prostoru desi obilje ljepote i šarolikih biljnih i životinjskih endema čiji su popisi zabilježeni perima poznatih domaćih i stranih istraživača, Istraživanja izbrojala ukupno 47 endemnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, a Vrtaljica i Zlatar su, kažu, pravi, u svijetu nauke, poznati botanički vrtovi.... Pa, samo zbog Konjičkog vrička (Acinos orontius), koji raste u rijetkim crnoborovim šumama kanjona Neretve i na Prenju, reći će znalci, Karlo Maly, poznati istraživač flore Bosne i Hercegovine, pohodio je ovaj kraj više od 20 puta. Prenjska oštrica, Hercegovačka lazarkinja i Hercegovački zvončići mogu se naći samo u kanjonima Neretve i Rakitnice, na Prenju i Čvrsnici uz to, i nigdje više na svijetu.

U biserju prirodnih fenomena brojni su vrijedni spomenici hidrološko-geološke i ekološke raznolikosti. Među hidrološkim draguljima izdvaja se Džajića buk na rijeci Neretvi.

Brojni su, stoga, razlozi što se ovi krajevi nađoše još u starim evropskim turističkim vodičima…

Rafting na Neretvi najbliskiji je susret sa njezinom svekolikom raskošnom ljepotom. Na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve, od Glavatičeva do sela Džajići , vidjet ćete i doživjeti neponovljive prizore netaknutog sklada veličanstvene prirode. Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona, gdje se plavetnilo neba naslanja na bjelinu pomno isklesanog stijenja dlijetom vremena, zasjenci i uvale, osunčane plaže i prikrajci, riba i ptica, zov i pjesma, bit će razlogom vašeg ushićenja i posvemašnje radosti u susretu s neviđenim i još nedoživljenim.

Bit će to jedan po svemu nezaboravni dan, ispunjen od prvojutarnjih sunčanih zraka do večernjeg sutona, dan s Neretvom, dan sa dragim vam prijateljima ili saradnicima, dan potpunog korisnog druženja, odmora i užitka. Početak uzbuđenja već su i same jutarnje pripreme za odlazak na rafting. Srdačan doček domaćina, gostoprimstvo rastrtog stola sa obilnm i raznovrsnim doručkom iz tradicionalne domaće kuhinje, malo smijeha i nestrpljenja da sve što prije počne, fotografisanja i dogovora, a onda, eto poziva da se počne sa oblačenjem rafterske opreme. Namjenska odijela, zaštitni prsluci i kacige, dijele se uz korisne upute i sugestije…Malčice treme i upitnih pogleda prema svim tim stvarima i usputnim, izrečenim i neizrečenim pitanjima, da li su baš sve nužne i je li to opasno?! Osmijehom ih tješe i znano objašnjavaju pitane potankosti profesionalni skiperi, dok užurbano pripremaju za transport čamce, vesla i ostalu opremu potrebnu za rafting. Ne zaboravljaju ni foto-kamere jer sve ima biti zabilježeno na cd-nosačima slike koje će na kraju dana biti podijeljene kao dar i uspomena svim gostima.

I eto, sve je spremno za početak avanture. Na znak o polasku, putnici se ukrcavaju u minibuse koji će ih odvesti do Glavatičeva, odakle rafting započinje.

Pedesetak minuta vožnje uz strme zavoje brzo protiče u dobroj atmosferi ugodnog druženja, korisna objašnjenja pratećih vodiča i davanje posljednjih uputa.

Dolazak na Glavatičevo i čamci spremni za putovanje. Neretva vas dočekuje mirna i krotka. Da vas primami i otvori dveri svoje raskošne jedinstvenosti. Počinje lagahno veslanje, priča i pjesma. Uskoro slijedi opuštanje i blaga omama…sve nestaje, samo, Ona, rijeka teče.. Mirni šum vode, okolno bujno zelenilo, sunce koje miluje i čisti zrak koji žedno udišete…
Osjeti Neretva da ste spremni za malo uzbuđenja i malo igre i malo nadmetanja s njezinom živošću i nepredvidivošću. I eto prvoga buka koji iz daleka već kazuje svoje nestrpljenje hoćete li uspješno savladati njegovu razigranu vodenu zasjedu…I vi ste spremni, osobito onda kad čamcem brode spretni skiperi bodreći vas svojom sigurnošću i vidnim iskustvom. Zaveslate onda i vi jače…Cika nalik dječijem veselju i oduševljenju, a onda vas rijeka opet mirno vodi do sljedeće svoje prekrasne pršteće prepreke…

Smjenjuju se bukovi i mirni vodeni prolazi..Teče Rijeka… Žedan li si, sagni se i pij…čista je!
Hoće Neretva da vam pokaže sve svoje draži, pa i svoju prekrasnu susjedu Rakitnicu. I jedna i druga ponudiće vam za odmor veliku plažu, koja je rasprostrla svoj bijeli kamen i pijesak baš tu na ušću, gdje se Rakitnica spaja sa Neretvom da zajedno zanosno teku i veličaju Ljepotu.
Oni što ne mogu odoljeti, okupaće se u njenoj svježini i tijelom svojim sunce pozdraviti.
Već razigrani, neki će se odvažiti i na skok u modrozelenu, kao suza čistu rijeku i njene dubine, sa obližnjih litica.

Skiperi pozivaju na ukrcavanje u čamce i nastavak ovog jedinstvenog vodenog putovanja, obećavajući još uzbuđenja, usput tješeći one kojima je žao iz te lijepe oaze užitka.
Uskoro, kanjon “Proplav” otvara svoja vrata, iza kojih dah opet zastaje pred svekolikom ljepotom. Neretva ponosno divotu svoju i ukrase što je uramljuju na dar vam duši i oku raskošno sipa. Zidovi joj bijelo stijenje i litice Peći sa najljepšim rezbarijama visoko u nebo streme. Odozgo, sa obronaka, munika i tisovina vam svoje slike šalju, a orlovi krilima pozdrav domahuju. Niše u stijenama zagolicaju maštu svojom tajanstvenošću.

Negdje na sredini kanjona dočekuju vas dražesni slapovi “Blizanci“, gdje je zaustavljanje i fotografisanje skoro pa nedopustivo preskočiti. Plovi smaragdna rijeka. Između sanjarenja, radosti, pjesme i smijeha, plove čamci..Na ritam već ste svikli. Tihaci i brzaci se smjenjuju. Ostaju iza vas veliki bukovi .. Ploče, Štrojila…I evo slijedi onaj posljednji, Džajića Buk! Ovaj je i najzahtjevniji, pa je izazov nadmetanja još veći…

Malo pripreme na čamcu, upute od strane skipera, dogovora i evo ga …Pršte mlazevi vode hučeći i izvijajući se u pjenušave vodoskoke .. žešći zamasi veslom i gotovo…Džajića Buk je savladan, ostaje iza vas veselo vam domahujući ljepotom svojom, a Neretva ponovnom krotkom mirnoćom najavljuje završetak višesatne plovidbe.

Dolaskom u selo Džajiće u kasne poslijepodnevne sate rafting se završava, ali ne i dan na Neretvi. Nakon što ste po izlasku iz čamca, raft-opremu zamijenili suhom i toplom odjećom, vrijeme je za slasno objedovanje.

U lijepom i ugodnom ambijentu, na terasi uz samu rijeku, bićete ugošćeni ljubaznošću i toplim gostoprimstvom vaših domaćina, raznovrsnom i ukusnom tradicionalnom kuhinjom, ali i dobrom zabavom.

Poželite li ostati duže, na raspolaganju su vam prostrani i udobno opremljeni šatori sa prekrasnim pogledom na rijeku i kompletnom pratećom uslugom.

Biće to neponovljiva avantura ispričana jezikom prirode i dobrih ljudi, u kojoj Neretva ugošćuje putnike namjernike. Okrjepljuje i napaja . I nadahnjuje. Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Bjelašnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini. Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

Više informacija na